Dieta w ciąży – czego unikać?

Dieta w ciąży — czego unikać? Odżywianie w ciąży ma bardzo duże znaczenie i nie powinno być bagatelizowane. W dużej mierze nie różni się bardzo od żywienia kobiet niebędących w ciąży, jednak należy pamiętać, że cechuje się przede wszystkim zwiększonym zapotrzebowaniem na poszczególne składniki odżywcze oraz eliminacją niektórych produktów z codziennej diety.

Często kobiety nie wiedzą jak poradzić sobie z tą nową sytuacją w ich życiu. Chcą, aby ich dziecko miało właściwe warunki do rozwoju. Jednak nie zawsze wszystko jest tak proste. Dlatego też warto dowiedzieć się jakich produktów szczególnie należy unikać będąc w ciąży.

Jakich produktów unikać?

Głównym zagrożeniem są produkty niepewnej jakości mikrobiologicznej, będące źródłem zakażeń, groźnych bakterii, pasożytów. Do takich produktów należą:

– niepasteryzowane mleko i jego przetwory, np. oscypki
– sery pleśniowe, camembert, feta
– surowe mięso, np. tatar
– surowe ryby, np. sushi
– owoce morza
– surowe jaja

Wymienione produkty, jeśli będą zakażone, mogą wywoływać groźne choroby tj.: listeriozę, toksoplazmozę, salmonellę, intensywne biegunki lub wymioty. Przede wszystkim tyczy się to wyżej wymienionych produktów w przypadku, gdy pochodzą z niesprawdzonego źródła. Często też spożycie takich produktów od razu nie daje efektów ubocznych kobiecie, jednak szkodliwe bakterie/wirusy przechodzą przez łożysko i mogą wpłynąć na zdrowie dziecka.

Ciężarne powinny szczególnie unikać ryb, które są bogate w rtęć, np. skorupiaki, tuńczyk, miecznik.

Dodatkowo warto poinformować, aby kobiety były ostrożne ze spożyciem wątróbki – jest to spowodowane przede wszystkim jej dużą zawartością witaminy A, która w nadmiernych ilościach może negatywnie wpłynąć na rozwój płodu i doprowadzić do powstania wrodzonych wad.

Oczywiście należy także ograniczyć ilość spożywanych słodyczy, aby nie doprowadzić do nadmiernego przyrostu masy ciała, szczególnie z uwagi na fakt, iż słodycze nie posiadają cennych witamin, a zawierają dużo łatwo przyswajalnych węglowodanów.

Trzeba też pamiętać o unikaniu nasyconych kwasów tłuszczowych – tłuszczów trans, które są obecne przede wszystkim w żywności przetworzonej. Przypuszcza się, że mogą one wpłynąć na zwiększoną możliwość wystąpienia nadciśnienia indukowanego ciążą, stanu przed rzucawkowego oraz negatywnie oddziaływać na rozwój układu nerwowego u dziecka, czy też jego masę urodzeniową.

Dieta w ciąży, a używki

Bezwzględnie zakazane jest spożywanie ALKOHOLU – nawet w najmniejszych ilościach. Nie ma jednoznacznych badań ukazujących dopuszczalną minimalną dawkę spożycia alkoholu niezagrażającą dziecku, dlatego też spożycie jest całkowicie niewskazane. Nieprzestrzeganie tej zasady wiąże się z możliwością wystąpienia poważnych konsekwencji – mianowicie wad wrodzonych dziecka, uszkodzenia narządów, czy też przedwczesnego poronienia.

Z kolei kofeina również ma swoje ograniczenia. Nie trzeba jej całkowicie eliminować, ale spożywać w ograniczonych ilościach – występuje ona nie tylko w kawie, ale też z herbacie, napojach energetyzujących, coca-coli, czekoladzie – maksymalną dopuszczalną dawką spożycia jest 300 mg na dobę.

Zatem w ciąży należy pamiętać o kilku tych ważnych zasadach i starać się je w pełni przestrzegać. Wszystko, co jesz trafia też do dziecka! Trzeba o tym pamiętać i dbać o zdrowie maluszka już od poczęcia. Warto dbać o właściwą higienę przygotowywanych potraw i o odpowiednie techniki kulinarne.

Pamiętajmy, że w ciąży niezwykle ważne jest prawidłowe zbilansowanie diety i odpowiednia podaż składników odżywczych. Co więcej, ważne jest także właściwe ustalenie podstawowej przemiany materii (PPM), które pomoże w doborze indywidualnej odpowiedniej kaloryczności diety, tak by kobieta nie przyjmowała nadmiaru posiłków, ani nie była niedożywiona.

”Dieta w ciąży – czego unikać?” to gościnny wpis dyplomowanej dietetyk,  Joanny Budzyńskiej, członkini zespołu Diet&More. Joanna interesuje się przede wszystkim żywieniem kobiet w ciąży i odżywianiem małych dzieci. Z wielką przyjemnością spotka się z Tobą w celu ułożenia odpowiedniej diety dla Ciebie i Twojego maluszka 🙂

Z zamiłowania do swojej pracy stworzyła grupę na Facebooku — Diet & More| Kobiety w ciąży.
Grupa ta powstała z myślą o kobietach planujących ciążę, będących w ciąży oraz mamusiach chcących dbać o siebie i swoje dziecko. Gorąco zachęcamy przyszłe Mamy do uczestnictwa w grupie! 🙂 

Bibliografia:

1. Wąsowska, P. Janus, J. Wąsowski, T. Ambroży „Prawidłowe żywienie zdrowych kobiet w ciąży jako sposób realizacji potrzeby bezpieczeństwa osobistego i społecznego”
2. Jean T. Cox, MS, RD, LN, Sharon T. Phelan, MD Część 2. „Co mogę jeść, panie doktorze? Bezpieczne odżywianie w czasie ciąży”
3. Wierzejska, M. Jarosz, W. Sawicki, J. Stelmachów, M. Siuba „Antyzdrowotne zachowania kobiet ciężarnych. Tytoń, Alkohol, Kofeina”

 

Może Ci się spodobać...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error: Nie kopiuj!